Vivim en una societat cada vegada més col·laborativa
Som agents del canvi, per una societat més harmònica i sostenible
Hem passat de l’era industrial a l’era de la informació, de les xarxes, de la comunicació i també de la consciència. Això vol dir que estem molt més comunicats entre nosaltres i també que apostem per fer les coses des d’una consciència. Volem cuidar el nostre planeta, cooperar entre nosaltres, ser més sostenibles i posar a la persona i els seus valors al centre dels nostres interessos i accions.
Som moltes les persones que a diferents nivells, des de tots els àmbits, que volem posar el nostre granet de sorra per fer realitat la societat que està al nostre cor, on tothom tingui possibilitats de “viure”, viure dignament, on les nostres necessitats puguin estar cobertes i des de la sostenibilitat.
XES (xarxes d’economia solidaria) ha publicat l’informe d’economia social i solidària del 2015 on afirma que a Catalunya hi ha un teixit associatiu enorme i està en expansió. En economia social i solidària hi participa un 10% de la població activa, aporta un 8% del PIB del país, agrupa a unes 60.000 entitats que donen servei a uns 5 milions de persones, dades que no estan gens malament comparades amb la resta d’Europa. Hi podem trobar des del producte de l’hort i de proximitat, a cooperatives en l’àmbit de les assegurances, de la telefonia, de l’electricitat, serveis en arquitectura, medicina i molt més. Associacions per difondre la cultura o fins i tot que col·laboren fent servir els “bancs del temps” on el temps és la moneda d’intercanvi per oferir a la comunitat tot allò que sabem fer a canvi del què necessitem.
Hi ha infinitats de coses que podem fer per aquest llarg camí cap a aquesta sostenibilitat. Tot suma, si mengem productes de proximitat, si consumim productes d’empreses sostenibles, d’empreses amb missió, que els seus productes i la seva activitat milloren la qualitat de vida de les persones. Si consumim electricitat provinent d’energia verda, si reduïm el consum dels plàstics, si creem negocis que ens donin vida. Entre tots estarem construint una societat que segur que és la que molts hem somiat, una societat amb ànima.
Com diu la famosa frase de Ghandi: “Sigues el canvi que vols veure al món”, és una frase molt maca i a tothom ens ha arribat al cor, jo proposo fer un pas més, fent-nos més responsables del què pensem, del què ens agradaria, sense tirar pilotes fora i fem-la més activista: “Soc el canvi que vull veure al món”.
Com sempre hem vist al llarg de l’historia, tot comença per un mateix, i a partir d’aquest, i molts altres com aquest, mica en mica es va creant un moviment, unes idees i unes accions que van fent petjada, i petjada rere petjada creem el camí que altres seguiran. No subestimem mai la nostra influència per petita que sigui, al final la gota caiguda a la superfície plana de ‘l’estatus quo’ comença a crear les onades que es transmetrant més enllà d’un mateix.
Som-hi!
Deixeu un comentari