Un moment immillorable per emprendre

Molt han canviat les coses de finals del segle XX fins avui en dia. Encara recordo el meu vell ordinador que s’obria amb TEOS o MS2, lletra blanca sobre pantalla negre, plens de codis i sense cap imatge. Tenies de ser molt tècnic per entendre-ho. Fins al 1995 no arriben els ordinadors moderns, Windows, Apple. De portàtils, res. Tampoc teníem Internet i als mòbils de butxaca els hi faltaven anys per aparèixer. Trucar a Argentina mínim 3€ al minut. La comunicació era molt primitiva.

Era l’era industrial i econòmicament el que tenia el capital era el que tenia el poder. Els negocis rentables requerien de grans infraestructures, grans inversions, i estaven molt limitats a les persones amb aquests mitjans. Predominava la mà d’obra. Era el moment de les grans fabriques de 2.000 o 3.000 treballadors. El que no tenia el capital, o treballava per un altre o era l’empleat principal del seu petit o mitjà negoci. Negocis amb un radi d’acció limitat, amb grans riscos, grans inversions, estucatge, magatzems, etc.

Avui en dia estem a punt de desplaçar-nos en cotxes autònoms, elèctrics, cada habitant tenim un telèfon intel·ligent, amb el qual ens comuniquem al món de forma gratuïta i instantània, compartint arxius, vídeos i qualsevol classe de document accedint a tota la informació que en la seva gran majoria està penjada a Internet, a un “clic” de distància per a qualsevol persona. Fem reunions virtuals per vídeo amb persones a mils de km de distància.

Els negocis, com la tecnologia, han canviat radicalment. Avui l’important no és el capital, i inclús la fabricació ha arribat a quotes de tanta eficiència que requereix de poca mà d’obra i per tant ha perdut importància en el món laboral. Avui l’enfoc està en els serveis. Volem donar als nostres clients no tant sols un producte o un servei, sinó que els hi volem oferir una experiència. Innovar, crear noves idees, ha pres gran importància.

Com a consumidors, ja no ens conformem amb que el producte sigui bo i rentable, sinó que volem saber què hi ha darrere del producte, quina empresa, quines persones, quins valors, quina forma de fer, quina filosofia, etc. Per tant, ens convertim en consumidors conscients.

Quan volem iniciar el nostre propi projecte ja no estem interessats tant sols amb els beneficis econòmics com a l’era industrial, volem que el projecte estigui alineat amb els nostres valors, els nostres propòsits, etc. Volem sentir-nos útils, aportar valor a la societat, posar la nostra aportació per contribuir a construir el món que desitgem.

Hem passat d’una forma de fer negocis individualista a una de més col·laborativa. Abans per emprendre un negoci eres tu contra el món, gairebé un superman per tirar endavant la teva empresa i amb un grau de competitivitat molt important. Estem tots interconnectats, les distàncies no existeixen i les persones han pres importància davant dels capitals, emprenem de forma col·laborativa, on cada un aporta els seus talents a una comunitat que s’enriqueix del talent de tots.

Avui veiem com grans empreses globals, majoritàriament en el món de la tecnologia, han sigut creades per joves col·laborant entre ells, creant d’aquesta forma idees revolucionàries que s’han estès per tot el món generant grans riqueses i un gran impacte mundial.

És el moment d’emprendre, és el moment d’atrevir-nos, és el moment de connectar amb nosaltres mateixos, amb els nostres valors, amb els nostres propòsits i posar-ho al servei de la comunitat, d’atrevir-nos a inventar i a innovar en aquest món de possibilitats. Molts projectes comencen petits, però no saps fins on poden arribar. Mai ha estat tant clar com ara.

Tens els talents per emprendre i crear el teu projecte, connecta’t amb aquesta capacitat i pren acció cap a la vida que vols.

Seguim conversant!