Els 7 hàbits de la gent altament efectiva

Benvinguts/des!

Un dels llibres més importants en el món de l’emprenedoria i de l’efectivitat personal és aquest de Steven Covey, els 7 hàbits de la gent altament efectiva. Covey resumeix en aquest llibre les millors qualitats de les persones amb un gran rendiment i què els diferencia dels altres. A través d’aquests hàbits avancem d’una forma metòdica i potent a traves dels nostres propòsits cap als nostres objectius.

Els hàbits són molt poderosos. Nosaltres fem una acció i al repetirla la convertim en un hàbit. Un cop aquest hàbit està instal·lat, ell sol ens portarà a actuar d’una forma automàtica amb les qualitats del mateix. O sigui, nosaltres creem els hàbits. I ells ens creen a nosaltres.

Covey divideix els hàbits en dos grans grups. Els primers tres, tenen a veure en nosaltres mateixos, i son els hàbits per aconseguir la victòria privada. I els segons tres, tenen a veure amb els altres, comunicació, equip, i tot el relacionat amb les altres persones, i ens ajuden a aconseguir la victòria pública. Finalment hi ha un 7é hàbit de perfeccionament de tots ells, a nivell físic, mental i espiritual.

Talent Creatiu hem entès que per començar el nostre propi projecte tenia d’estar vinculat primer a la victòria privada, en aquest cas als nostres valors i propòsits. I després treballar la victòria pública doncs un cop has connectat amb tu, amb la teva essència, podras connectar amb els demés aportant el valor que amb el teu projecte ofereixes.

Els set hàbits ens ajudaran a portar els nostres projectes a l’esfera de l’alta efectivitat i construir efectivament tots aquells propòsits que hem declarat.

Anem-los a veure.

Victòria Privada

1. Sigues pro-actiu

El primer hàbit és entendre que tot el relacionat amb la teva vida depen directa o indirectament de tu, tu tens el poder, davant dels diferents problemes tu pots prendre la decisió que tu vulguis, no importa el problema que tinguis sinó quina és la solució que tu aportes.

2. Comença amb un fi a la ment

Quant tens clar els teus objectius, els teus perquès i propòsits pots determinar quines accions t’ajuden a aquest fi i quines tant sols et roben el temps. Quant tenim clar on anem ens és molt fàcil identificar quins son els camins que ens hi porten i quins van en direccions que no volem prendre.

A l’estar enfocat en l’objectiu, totes les petites accions necessàries, cobren valor doncs en la nostra ment no son petites sinó part d’aquell projecte.

3. Primer el primer

Moltes vegades ens distraiem de les coses realment importants. Deixem que les coses poc importants passin davant  del què realment ens importa. La urgència imposa la seva força i acabem el dia adonant-nos que hem perdut moltes hores amb detalls que no valia la pena. Fem primer el primer. Clarifiquem les tasques amb l’ajuda d’aquest quadre i prioritzem adequadament.

El primer quadrant hi ha lo important i urgent. És necessari fer-ho, doncs és important. Possiblement s’ha fet urgent perquè no l’has fet al moment que tocaba. En el segon quadrant hi ha les coses de més qualitat. Aquest és el quadrant més important. És el que has elegit dedicar-te. Fes primer aquestes tasques. Les coses del tercer quadrant no son importants però son urgents. S’han de fer, però et poden prendre el teu temps. Delega-les. Finalment al quart quadrant hi ha les coses que no son ni importants ni urgents. Les podrien tirar a la paperera i que no donin més la tabarra?

Victòria pública

4. Pensar en guanyar-guanyar

Per a obtenir la victòria pública, una persona altament efectiva sap que ha d’estar basada en el benefici mutu. Qualsevol relació que no estigui basada en el guanyar-guanyar no perdurarà en el temps i per lo tant no serà una relació poderosa. En totes les relacions en què una de les parts o les dues perdin, aquesta part arribarà el moment en que cansat de perdre trenca la relació. O la refà. O sigui que obtenim la victòria d’una forma compartida. En equip.

5. Entendre primer per ser comprés després

Una de les habilitats més escasses en les relacions humanes es la d’escoltar. I una de les necessitats més gran és la de ser escoltat. L’habilitat d’escoltar a l’altre, t’obra a conèixer en profunditat qui és com pensa, quines necessitats té i t’ajuda a descobrir que podeu compartir i que li pots oferir. Amb una escolta activa les teves explicacions podran ser molt més enfocades doncs coneixes molt be a la persona.

Una escolta activa és aquella que està pendent del que diu el teu interlocutor, i que assenteixes amb la cara i li fas preguntes per a saber més del que diu. Amb aquesta escolta li comuniques que t’interessa ell i el que diu i per lo tant ets molt més confiable.

6. Crear sinergies

El més important dins d’una relació col·laborativa és crear comunitats potenciant la diversitat de cadascú. Es tracta de que cadascú aporti el seu valor a la comunitat i així la comunitat enriquida amb els valors de tots adquireix una nova dimensió més poderosa, on tots i son comptats, on tots són útils i en comunitat aconsegueixen el que individualment no aconseguirien.

7. Afilar la serra

Un cop dominis aquests 6 hàbits fa falta anar millorant, tant a nivell físic, mental i espiritual. Es tracta d’anar desenvolupant aquests hàbits d’una forma cada vegada més ferma, automàtica, en definitiva més efectiva. Aqui hi jugarà un paper important la formació continua i el posar en pràctica el que aprens.

Et desitgem molt èxit aprenent i practicant aquests hàbits.